Vechtloop Weesp | 30 juni 2019
Sun 30 Jun 2019 00:00

De Vechtloop is een prestatieloop die voor de 10 km eerst door het mooie centrum van Weesp gaat en uiteraard ook langs de rivier de Vecht. Deelnemers kunnen kiezen uit diverse afstanden: van Mini-Kids-Run (10 minuten),  2½,  5 en 10 km. Er is kleed- en douche gelegenheid aanwezig en langs het parcours wordt voldoende drinken uitgedeeld.

Het is leuk om toeschouwer te zijn van dit evenement. En het motiveert de renners enorm als ze worden aangemoedigd.

Kijk voor meer informatie op de website van de Vechtloop.

Historie Vechtloop

De Vechtloop werd voor het eerst gehouden in 1982. Het idee werd (voor zover bekend) rond nieuwjaar geboren tijdens een oliebollenbijeenkomst. Jarenlang hebben 'The Victory all seasonfriends' de organisatie op zich genomen, uiteraard met het voetbalveld van sv The Victory aan de 's-Gravelandseweg als start- en finishplaats.

Aanvankelijk was de Vechtloop een prestatieloop over 5, 10 en 20 kilometer en was het ook mogelijk om als wandelaar deel te nemen. De halve marathon stond in 1991 voor het eerst op het programma. Maar het hoogtepunt van deze tiende editie was ongetwijfeld het open kampioenschap achteruitlopen, welke gewonnen werd door Leo Klijn. Een tot nu toe unieke gebeurtenis, die nog steeds voor herhaling vatbaar lijkt.
In 2006 bij de 25e editie van de Vechtloop werd de eerste Scholierenloop georganiseerd, waar alle kinderen uit groepen 5/6/7/8 van de Weesper basisscholen gratis aan deel kunnen nemen. In 2011 werd het tijdstip van de 2.5 km vervroegd naar 11.30 uur om zo de Scholierenloop meer aandacht te kunnen geven en de veiligheid te verhogen.
In 2011 vonden er sinds decennia weer (kortere) wandeltochten plaats (de Vechtwalk). In 2012 werd de eerste lange wandeltocht (25 km) georganiseerd, die in 2014 werd uitgebreid met een 30 km variant.
Een ander nieuw onderdeel in 2011 was de Bedrijvenloop (vanaf 2012 Teamloop genoemd). Helaas was het aantal deelnemende teams beperkt en werd na de Vechtloop 2014 besloten om (voorlopig?) geen bedrijven/teamloop meer te organiseren.
De Mini-Kids-Run stond in 2013 voor het eerst op het programma. Vanaf 2017 werd de Vechtloop zonder de langste afstanden (15 en 21 km) compacter gemaakt. 

Parcours en start/finish locatie

Het parcours is niet altijd hetzelfde geweest. In de allereerste jaren was de 10 km echt een "rondje" over de Vechtbrug en via de Klomp en Weesp weer terug. Daarbij moest zelfs nog een stukje geklommen worden over het Fort. Ook is er wel over het Kreugerlaantje doorgelopen. In 2004 werd besloten om de spoorovergang in de Keverdijk uit veiligheidsoverwegingen helemaal uit het programma te schrappen.
In 2013 werd het parcours grotendeels gewijzigd en loopt voor de langere afstanden ook door het centrum over fort Uitermeer. Om langer door het centrum te kunnen lopen werd in 2014 het rondje Uitermeer weer uit het parcours gehaald en kwam er een keerpunt voor de sluis bij Uitermeer.
De start/finish locatie was vanaf het begin van de Vechtloop op/bij de voetbalvelden van The Victory, waar nu de Mixed Hockey Club Weesp is. Vanwege de verbouwingen bij de MHCW werd in 2014 de start/finish locatie verplaatst naar Manege Bleijenberg. Voor de Mini-Kids-Run was speeltuin Don Bosco in 2015 voor het eerst de plek om startnummers op te halen en in te schrijven.