Forten / Molens


MOLENS

 


Weesp heeft 3 molens, waarvan er 2 zijn te bezoeken. Een daarvan is de Vriendschap, een in 1900 gebouwde windmolen op de plaats van de in 1899 afgebrande molen. De Vriendschap is een van de twee molens die gelegen zijn langs de Vecht in Weesp. De ambachtelijke korenmolen is meerdere malen per week volop in bedrijf voor het produceren van allerlei meel & bakproducten.

Een bezoekje aan De Vriendschap is leuk en leerzaam. Een smalle trap leidt naar het kloppend hart van dit museum, de maalstenen. Buiten om de omloop ervaar je de ware kracht van de wieken. Geniet van het uitzicht over de Vecht en de naastgelegen molen d’Eendracht (niet te bezichtigen). In de molenwinkel zijn verse producten te koop zoals pannenkoekenmix.

Adres: Utrechtseweg 11a, Weesp
Telefoon: 0294 417 024
Kosten: gratis entree
Openingstijden: zaterdag 10:00 - 16:00 uur


Kijk voor meer informatie op de website: Molen de Vriendschap

 

Fort OssenmarktHet fort aan de oostkant van de vestingstad Weesp werd in 1861 voltooid en maakte met Weesp deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf 1892 maakte het fort deel uit van de Stelling van Amsterdam.
In 1985 werd het fort opgeknapt en geschikt gemaakt voor vreedzaam hergebruik. De aarden dekkingswal werd afgegraven en de gracht en brug werden hersteld. In Fort aan de Ossenmarkt, dat in 1992 feestelijk werd heropend, zijn onder andere de Kreatieve Groep Weesp, een muziekschool en de Historische Kring Weesp gevestigd. De genieloods uit 1877 is nu een expositieruimte.

 

Fort UitermeerHet Fort Uitermeer is een oud fort dat is opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en later de Stelling van Amsterdam.

Van het oorspronkelijke fort is weinig meer over; de vestinggracht ligt er nog en van de gebouwen staan alleen nog het torenfort en een kanonremise. De toren die uitkijkt over de Vecht is gerestaureerd in 2007. Het was lange tijd in gebruik als munitieopslagplaats en later als werkruimte voor de provincie Noord-Holland.

Op 22 april 2009 heeft de provincie het fort overgedragen aan de Stichting Uiteraard Uitermeer. Deze stichting ontwikkelt het terrein tot een aangename plek, een oase van rust en zal daardoor weer het baken aan de Vecht zijn, gelegen tussen Amsterdam en het Gooi, dat laat zien dat de verdediging van onze welvaart en de strijd voor schoon water en de natuur samengaan.

Inmiddels is er het Restaurant Uit & Meer gevestigd en zal in de toekomst een kleine overnachtingsmogelijkheid ontwikkeld worden. Er is een wandelroute rond het fort en vrijwilligers geven rondleidingen. Door graafwerkzaamheden is de oude sluis van de 's-Gravelandsevaart, die in 1878 buiten het fort werd verplaatst, weer zichtbaar geworden.

Fort Uitermeer is geworden tot een aantrekkelijke pleisterplaats, geliefd bij wandelaars, fietsers, en door de bouw van een grote steiger, ook bij watersporters.

Adres: 's-Gravelandseweg 2, 1381 HP Weesp