Monumenten


Door haar gunstige en strategische ligging – op de grens van Utrecht en Holland- ontwikkelde Weesp zich al vroeg in haar geschiedenis tot vestingstad. Nu hebben de schansen en forten hun functie verloren. Maar grachten en stegen zijn gebleven en vele oude woningen en publieke gebouwen hebben hun functie behouden.

Daarom leven, wandelen en winkelen wij in een stad waarin haar verleden zichtbaar is gebleven. Wij koesteren onze monumenten, straatjes, steegjes en onverwachte doorkijkjes. En de Vecht blijft onverstoorbaar onze stad verwennen.

Monumenten binnen de vesting

Binnen de vesting van Weesp ligt de oude binnenstad die vol staat met monumenten. De vijf belangrijkste staan beschreven. Zij zijn genummerd. De nummers corresponderen met de nummers op de kaart. Weesp telt 227 inschrijvingen in het Rijksmonumentenregister.
Bekijk hier de lijst met alle monumenten in Weesp:

 

Van Houtenkerk (4)


De Van Houtenkerk werd in 1906 neergezet in opdracht van de gezusters Van Houten, telgen uit het beroemde chocoladegeslacht. Het gebedshuis werd door de kerkgangers van de Nederlandsche Protestanten Bond aangeduid als ‘gehoorzaal’. Omdat na ruim een eeuw gebruik de last van het dagelijkse beheer en onderhoud te groot was geworden, deed men in 2009 de kerk over aan Stadsherstel.

De buitenkant van de Van Houtenkerk heeft neoromaanse stijlkenmerken. Het interieur heeft daarnaast kenmerken van Berlages Nieuwe Kunst met Jugendstilelementen. In het oog springen de prachtige kronen en wandarmaturen, en de vele sjablonen op de wanden en plafonds. Het orgel stamt uit 1907 en is gebouwd door de firma Adema. De akoestiek van de zaal is uitstekend.

Er vinden regelmatig culturele activiteiten plaats in deze kerk.
Kijk op de website voor de agenda: Culturele activiteiten

Adres: Oudegracht 69, 1381 XX Weesp

 

Stadhuis (5)


Het stadhuis van Weesp, nu een rijksmonument, werd in 1772-1776 gebouwd en betaald uit de opbrengsten van de bier- en jeneverstokerijen uit die tijd. Het diende als bestuursgebouw, maar daarnaast werd er ook recht gesproken. De daarbij gebruikte kerkers en vierschaar zijn nu nog te zien.

In het gebouw is nu het gemeentemuseum Weesp gevestigd, waarbij Hollands porselein uit de 18e eeuw de hoofdcollectie vormt. In de periode 1759-1768 werd in Weesp het eerste porselein van Nederland geproduceerd.

Het in de middeleeuwen gebouwde stadhuis is, met name waar het de raadzaal en omgeving betreft, nog in de oorspronkelijke staat. Dit is een populaire trouwlocatie.

De raadzaal is opgesierd met prachtig stucwerk en biedt zitplaatsen aan 45 personen. Daarnaast is er voldoende ruimte om grotere gezelschappen een plek te bieden. Bruidsparen of toekomstige partners kunnen ook gebruik maken van de burgerzaal. Deze prachtige ruimte kan gebruikt worden voor felicitaties of het uitbrengen van een toast op het paar. 

Grote Kerk (St. Laurenskerk) (6)

Deze kerk uit 1462 is gelegen in de Nieuwstraat en een van de oudste bouwwerken van de stad. Het torent hoog boven Weesp uit. In de kerk staat een Bätz-orgel uit 1823. Het stiltecentrum in de kerk is elke dag open. Hoog uit de toren klinkt elk kwartier het Hemony-carillon uit 1671. De kerk is open op zaterdag.

Adres: Nieuwstraat 31, 1381 BB WEESP
Telefoon: 0294 – 482 243

 

Synagoge (7)

Op de Nieuwstraat 5, hoek Hanensteeg is de Synagoge gevestigd. Gebouwd in 1840 dankzij een grootscheepse inzamelingsactie.

In 1947 werd de Joodse gemeenschap uit Weesp bij Bussum gevoegd. De synagoge werd verkocht aan L. Knol, die er een garage in vestigde. Gemeente Weesp heeft pand in de jaren '80 aangekocht en gerestaureerd waarna een arbeidsbureau zich in het pand had gevestigd. In 1997 werd het gebouw weer als synagoge in gebruik genomen. Sinds 16 september 2004 worden er weer sjoeldiensten gehouden door de Joodse Masorti-beweging uit Almere.

Kijk op de website voor meer informatie: Synagoge Weesp

 

Laurentiuskerk (8)

Imposante neogotische kruiskerk, met hoge toren, waarop al decennia een torenkruis wordt verlicht met groene neonbuizen. Dit kruis is vanaf elke plek in Weesp zichtbaar en voelt voor de Weespers als thuis als zij het kruis in beeld krijgen.

Wegens de bouwkundige situatie en met name de fundering die nooit toereikend is geweest voor het imposante gebouw, is de parochie gesloten en het gebouw buiten gebruik gesteld.

Momenteel zijn er ontwikkelingen om de Laurentiuskerk om te bouwen tot woonlocatie Laurentiushof. Met behoud van de karakteristieke toren van de Laurentiuskerk wordt het terrein van de kerk herontwikkeld; nieuwbouwwoningen op de plek waar nu het schip van de kerk ligt en in een deel van de kerktuin.

Kijk op de website voor meer informatie: Laurentiushof