Museum


De nieuwste en succevolle tentoonstelling in museum Weesp vanaf 26 oktober 2018

Chocolade | van Godendrank tot genieten voor iedereen


Al vanaf de oudheid was de cacaoboon in Zuid-Amerika een kostbaar goed. De Maya’s en Azteken gebruikten het als basis voor een ‘Godendrank’, die volgens een exclusief recept bereid werd en een geneeskrachtige werking zou hebben. Duizenden jaren later is chocolade overal te koop en gaat er geen feest voorbij zonder chocoladetraditie: chocoladeletters, kerstkransjes of paaseieren, ze zijn niet meer weg te denken en toch zijn deze traditionele lekkernijen veel minder oud dan vaak wordt gedacht. Hoe de cacaoboon van goddelijk product een lekkernij voor iedereen werd, ontdek je op de tentoonstelling Chocolade in Museum Weesp. Van het oudste, geheime recept voor godendrank en de productie door de eeuwen heen, tot de chocoladerevolutie van Van Houten; het komt allemaal aan bod.

Weesp en de geschiedenis van chocolade


De Spanjaarden namen de cacaoboon vanuit Zuid-Amerika mee naar Europa, waar chocolade nog lang voorbehouden bleef aan de elite. Chocoladedrank was een weinig aantrekkelijk, vettig goedje dat gemaakt werd van geplettecacaobonen, aangelengd met water en suiker of honing. Dat veranderde toen Casparus Van Houten rond 1828 een methode bedacht om het vet van de cacaomassa te scheiden. Zijn uitvinding leverde cacaopoeder op dat in water oplosbaar was en cacaoboter waarmee harde chocolade kon worden gemaakt. In de honderd jaar dat Van Houten in Weesp gevestigd was, werd chocolade een traktatie voor iedereen. Commercieel gezien waren de Van Houtens hun tijd ver vooruit met grootse reclamecampagnes, waarin beroemdheden hun chocolade aanprezen. Hun naam werd een wereldmerk dat nu nog steeds wordt gebruikt. Zo blijft Weesp verbonden aan de ontwikkeling van chocolade tot massaproduct.

Zuivere smaak en zuivere handel

Tegenwoordig wordt chocolade weer exclusiever: we willen de smaken van de originele cacao uit verschillende streken proeven. En we willen dat de boeren er eerlijk aan verdienen. De trend keert om van massaproduct naar Godendrank: zuivere smaak en zuivere handelvoor een zuiver geweten.


Speciale activiteiten

Tijdens de tentoonstelling is er volop gelegenheid om zelf te genieten: maak bonbons of chocoladeflikken tijdens een van de speciale workshops, of kom naar een presentatie over chocolade.
Voor data, zie de website: www.museumweesp.nl/activiteiten.

Meer informatie

De tentoonstelling Chocolade, is van 26 oktober 2018 tot 22 april 2019 te zien in Museum Weesp.

Voor meer informatie:
- kijk op onze website: www.museumweesp.nl

- neem contact op met de conservator van Museum Weesp, Lisette Zijp: lzijp@weesp.nl of (0294) 491245, of de afdeling Communicatie & Voorlichting van degemeente Weesp (0294) 491 382.

Openingstijden
Museum Weesp is van woensdag tot en met zondag geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Groepen kunnen op alle dagen op afspraak een rondleiding krijgen.
Indien de deur gesloten is, gelieve aan te bellen. Wij heten u graag welkom!

Entreeprijzen
Volwassenen (18+): € 5,- Senioren (65+): € 4,- Kinderen (6 tot 18 jaar): € 3,- Kinderen onder 6 jaar: gratis
Museumjaarkaart*: gratis
Vriend van Museum Weesp*: gratis
Vereniging Rembrandt*: gratis
ICOM*: gratis
* op vertoon van pas

Adres en route
Nieuwstraat 41 1381 BB Weesp (0294) 491 245

Vanaf het NS-station Weesp is Museum Weesp 10 minuten lopen.
Parkeergelegenheid op 5 minuten loopafstand van het museum.