Museum


De nieuwste en succevolle tentoonstelling

'Uit de schaduw' -
nieuw licht op Afrikaanse bedienden bij Weesper notabelen

Rijke families hebben in de achttiende eeuw wel vaker een Afrikaanse bediende. Dat is een bekend feit. Het is in de achttiende eeuw statusverhogend om met een bediende uit Afrika te pronken. Met prachtige kleding aan laten notabelen zich op schilderijen vastleggen met hun bedienden uit verre oorden. Tientallen schilderijen van dergelijke taferelen uit heel Europa zijn bekend. Weesp vormt hierin geen uitzondering.

Het idee dat deze mannen trouwen, kinderen krijgen en hiermee onze directe voorouders zouden kunnen zijn, werpt een nieuw licht op onze geschiedenis.

Christiaan van der Vegt is in de achttiende eeuw de Afrikaanse bediende van de burgemeester van Weesp. Hij trouwt met een Weesper meisje en krijgt met haar tien kinderen.

Dan overkomt Annemieke van der Vegt (ruim 250 jaar later), als zij niets vermoedend onderzoek doet naar haar voorouders in Weesp, iets heel bijzonders… de uitkomst laat haar niet meer los.

Wat toont Museum Weesp


Het Museum Weesp is helemaal vernieuwd. Reden genoeg dus voor een (hernieuwde) kennismaking. Het museum vertelt het verhaal van de stad en haar inwoners en je vindt het museum op de tweede etage van het 17e eeuwse stadhuis.

We schrijven 1759. In Weesp opent de allereerste porseleinfabriek van Nederland. De productie in deze fabriek van Graaf Grondsveld zou maar tot 1768 voortduren. In die korte tijd is er echter bijzonder fraai en kwalitatief hoogstaand porselein gemaakt. Weesper porselein is nu te bewonderen in musea over de hele wereld. Ook in Weesp zelf natuurlijk.

Bekijk ook de archeologische vondsten uit de IJzertijd en latere perioden. In de nieuwe ‘bier- en jeneverkamer’ geven jeneverkruiken en stadszegels een indruk van de stad toen de jenever- en bierindustrie op zijn hoogtepunt was. De nieuwste aanwinst is het schilderij ‘De Vier Evangelisten’ van de 17de-eeuwe schilder en Weesper burgemeester Sybilla. 

En dan zijn er nog verschillende moderne industrieën die aan bod komen, zoals een 'chocvolle' kamer met reclamemateriaal van Cacaofabriek C.J. van Houten die van 1850 tot 1971 in Weesp gevestigd was en een groot stempel op de ontwikkeling van de stad heeft gedrukt. Ook aandacht voor andere bekende Weesper bedrijven als Magneet, Sluis, Solvay en Geesink. In de museumwinkel zijn originele souvenirs uit Weesp te koop. 

 

 

Openingstijden:

Woensdag tot en met zondag geopend:
van 13.30 uur tot 17.00 uur
(Indien gesloten, graag aanbellen)
Prijzen: kinderen € 3,- | volwassenen € 5,-
Gratis entree op vertoon van Museum Jaarkaart.

Kijk op de website voor meer informatie:
Museum Weesp

Adres: Nieuwsstraat 41, 1381 BB Weesp
Telefoon: (0294) 491 245

 

 Van Houten