Museum


De nieuwste en succevolle tentoonstelling

Weesp = Water  |  7 april t/m 7 oktober

Weesp ontstond aan water, werd gevormd door water, beleefde zijn bloei door water en dankt er nog steeds zijn unieke sfeer aan.


De Vecht is al eeuwen de levensader van Weesp. En een smal veenriviertje werd als ‘smal Weesp’ een vaarweg dwars door de stad. Gegraven vaarten zoals de Weesper Trekvaart vormden de verbinding met de hoofdstad. En later was Weesp met het verre achterland verbonden door het Merwedekanaal, de transportweg voor de Weesper industrie. Nu is dit het Amsterdam-Rijnkanaal, de belangrijkste scheepvaartsnelweg van Europa. 

Maar er is meer. De zuiverheid van het water vormde de basis voor de bedrijven en werd als product verkocht. Daarom is de waterkwaliteit door de eeuwen actief beheerd. En nu grenst Weesp aan een landschappelijk gebied voor natuurlijke waterzuivering.

En er is nog meer! De vesting Weesp vormde door zijn ligging de belangrijkste verdedigingslinie ten zuidoosten van Amsterdam. De stad is gevormd door zijn bastions en grachten. Zijn strategische ligging maakte Weesp tot belangrijk onderdeel van de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie én van de Stelling van Amsterdam. Weesp vormt daarmee een deel van dit Unesco Werelderfgoed.

En natuurlijk werd Weesp gevormd door het niveaubeheer van het water. Ooit lag Weesp in open verbinding met de Zuiderzee. De stad heeft vele overstromingen gekend. Om het peil van de grachten te beheren werd de binnenstad afgeschermd door sluizen. Nu staan de sluizen permanent open en maakt Weesp deel uit van het grote waterbeheersgebied van Waternet.

Weesp dankt zijn unieke karakter aan ‘zijn’ water. De kades zijn nu terrassen, de oevers voorzien van steigers voor de pleziervaart. De roeivereniging dankt al veertig jaar haar succes aan de ligging aan de Vecht.

En er is nog veel meer over te vertellen. Kom voor het Verhaal van Weesp naar de zomertentoonstelling in Museum Weesp.

 

Wat toont Museum Weesp


Het Museum Weesp is helemaal vernieuwd. Reden genoeg dus voor een (hernieuwde) kennismaking. Het museum vertelt het verhaal van de stad en haar inwoners en je vindt het museum op de tweede etage van het 17e eeuwse stadhuis.

We schrijven 1759. In Weesp opent de allereerste porseleinfabriek van Nederland. De productie in deze fabriek van Graaf Grondsveld zou maar tot 1768 voortduren. In die korte tijd is er echter bijzonder fraai en kwalitatief hoogstaand porselein gemaakt. Weesper porselein is nu te bewonderen in musea over de hele wereld. Ook in Weesp zelf natuurlijk.

Bekijk ook de archeologische vondsten uit de IJzertijd en latere perioden. In de nieuwe ‘bier- en jeneverkamer’ geven jeneverkruiken en stadszegels een indruk van de stad toen de jenever- en bierindustrie op zijn hoogtepunt was. De nieuwste aanwinst is het schilderij ‘De Vier Evangelisten’ van de 17de-eeuwe schilder en Weesper burgemeester Sybilla. 

En dan zijn er nog verschillende moderne industrieën die aan bod komen, zoals een 'chocvolle' kamer met reclamemateriaal van Cacaofabriek C.J. van Houten die van 1850 tot 1971 in Weesp gevestigd was en een groot stempel op de ontwikkeling van de stad heeft gedrukt. Ook aandacht voor andere bekende Weesper bedrijven als Magneet, Sluis, Solvay en Geesink. In de museumwinkel zijn originele souvenirs uit Weesp te koop. 

 

 

Openingstijden
Museum Weesp is van woensdag tot en met zondag geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Groepen kunnen op alle dagen op afspraak een rondleiding krijgen.
Indien de deur gesloten is, gelieve aan te bellen. Wij heten u graag welkom!

Entreeprijzen
Volwassenen (18+): € 5,- Senioren (65+): € 4,- Kinderen (6 tot 18 jaar): € 3,- Kinderen onder 6 jaar: gratis
Museumjaarkaart*: gratis
Vriend van Museum Weesp*: gratis
Vereniging Rembrandt*: gratis
ICOM*: gratis
* op vertoon van pas

Adres en route
Nieuwstraat 41 1381 BB Weesp (0294) 491 245

Vanaf het NS-station Weesp is Museum Weesp 10 minuten lopen.
Parkeergelegenheid op 5 minuten loopafstand van het museum.

 

 

 Van Houten