Weesp


Gelegen tussen groen en water biedt ons historische vestingstadje rust en ruimte. De ligging langs de Vecht is een groot pluspunt voor de ontwikkeling van Weesp, het maakt Weesp nog gewilder voor de nu ca. 18.000 bewoners maar ook voor onze bezoekers. Want je bent ook zo in het levendige Amsterdam. Door de toenemende populariteit van Weesp wordt er momenteel volop gebouwd voor mensen die op 1 plek willen wonen, werken en recreëren. De komende jaren zal Weesp een derde groter worden door het bouwen van 2.700 woningen, het project Weespersluis.

Stadse allure


Weesp, een combinatie van stadse allure en gemoedelijke gezelligheid. Goed bereikbaar met de auto, de trein als met de boot. De ideale bestemming dus voor een bezoek, een fiets- boot- of wandeltocht.
Weesp heeft alles voor een gevarieerd dagje uit. Er zijn prachtige fiets- en wandelroutes beschikbaar, je kunt je prima vermaken in het historische centrum of een van de vele attracties bezoeken.

Gastvrij Weesp


Weesp telt een honderdtal winkels, het merendeel verspreid over het centrum. De meeste winkels zijn van lokale ondernemers, die je graag het verschil willen laten zien. Hun vakkennis, extra service en persoonlijke benadering maken dit verschil.

Lekker wat drinken op een terrasje of uit eten in een van de vele restaurants. In Weesp is volop keuze. Vlees of vis, Frans of Italiaans, chique of informeel… de eethuizen en restaurants in Weesp hebben veel te bieden. Je vindt de eetgelegenheden overal in en buiten het mooie centrum.

Historie van Weesp


De onstaansgeschiedenis van Weesp voert terug tot de elfde eeuw. De naam Wispe of Wesopa duikt voor het eerst op rond 1150. Deze namen zijn vandaag de dag terug te vinden in het dagelijkse leven in Weesp.

Door de eeuwen heen kent Weesp zowel voorspoed als armoede en verval. In de veertiende eeuw zorgden de eerste bierbrouwerijen en daarna jeneverstokerijen voor grote perioden van welvaart en bloei. Van die welvaart getuigen het fraaie door Husly gebouwde stadhuis en de Grote of Laurenskerk met zijn speelse Hemonycarillon. Het stadhuis uit de 18e eeuw is een statig, neoclassicistisch gebouw met een gevel van zandsteen. In dit gebouw vind je op de tweede verdieping het Museum. De hoofdcollectie van dit museum is een verzameling Hollands porselein uit de 18e eeuw. Deze kostbare collectie bevat het eerste porselein van Nederland, gemaakt tussen 1759 en 1768 in Weesp.

In de 19e eeuw was de stad verarmd en vele huizen stonden leeg of op instorten. Slechts tijdelijke projecten, zoals de bouw van de lutherse kerk, en het ontstaan van de tabaksindustrie brachten enige verlichting in deze zware tijd. Vooral de jaren veertig waren extreem slecht, aardappelziekte en cholera zorgden zelfs voor opstanden. De oplossing voor deze moeilijke periode kwam pas na 1850 met de komst van Van Houten. Vanaf dat moment brak voor Weesp een periode van opbouw bloei en industrialisatie aan. De historie hiervan is ook terug te vinden in het Museum.

Weesp, vesting en waterstad


Weesp is een van de veertien vestingsteden van ons land. Aan de schansen en andere verdedigingswerken uit latere tijd is nog te zien dat de stad deel uitmaakte van de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.
Weesp is onder andere twee torenforten rijk: Fort Ossenmarkt en Fort Uitermeer.

Ontdek Weesp over het water Tijdens een vaart over de Vecht geniet je van de vele bezienswaardigheden zoals de molens, fort Ossenmarkt en fort Uitermeer. Als onderdeel van Fortenland deelt Weesp een rijke geschiedenis met de regio. Het arrangement Historisch Weesp met rondvaart brengt je langs alle hoogtepunten van Weesp.
Weesp van boven af


Terrassen in Weesp


Sportevenementen in Weesp


Mooi Weesp