Zien

Zien

Door haar gunstige en strategische ligging – op de grens van Utrecht en Holland- ontwikkelde Weesp zich al vroeg in haar geschiedenis tot vestingstad. Nu hebben de schansen en forten hun functie verloren. Maar grachten en stegen zijn gebleven en vele oude woningen en publieke gebouwen hebben hun functie behouden.

Daarom leven, wandelen en winkelen wij in een stad waarin haar verleden zichtbaar is gebleven. Wij koesteren onze monumenten, straatjes, steegjes en onverwachte doorkijkjes. En de Vecht blijft onverstoorbaar onze stad verwennen.

Monumenten binnen de vesting


Binnen de vesting van Weesp ligt de oude binnenstad die vol staat met monumenten. De vijf belangrijkste staan beschreven. Zij zijn genummerd. De nummers corresponderen met de nummers op de kaart.

 

 

Weesp telt 227 inschrijvingen in het Rijksmonumentenregister.
Bekijk hier de lijst met alle monumenten in Weesp:


Van Houtenkerk (4)

De Van Houtenkerk werd in 1906 neergezet in opdracht van de gezusters Van Houten, telgen uit het beroemde chocoladegeslacht. Het gebedshuis werd door de kerkgangers van de Nederlandsche Protestanten Bond aangeduid als ‘gehoorzaal’. Omdat na ruim een eeuw gebruik de last van het dagelijkse beheer en onderhoud te groot was geworden, deed men in 2009 de kerk over aan Stadsherstel.

De buitenkant van de Van Houtenkerk heeft neoromaanse stijlkenmerken. Het interieur heeft daarnaast kenmerken van Berlages Nieuwe Kunst met Jugendstilelementen. In het oog springen de prachtige kronen en wandarmaturen, en de vele sjablonen op de wanden en plafonds. Het orgel stamt uit 1907 en is gebouwd door de firma Adema. De akoestiek van de zaal is uitstekend.

Er vinden regelmatig culturele activiteiten plaats in deze kerk.
Kijk op de website voor de agenda: Culturele activiteiten

Adres: Oudegracht 69, 1381 XX Weesp 


Stadhuis (5)

Het stadhuis van Weesp, nu een rijksmonument, werd in 1772-1776 gebouwd en betaald uit de opbrengsten van de bier- en jeneverstokerijen uit die tijd. Het diende als bestuursgebouw, maar daarnaast werd er ook recht gesproken. De daarbij gebruikte kerkers en vierschaar zijn nu nog te zien.

In het gebouw is nu het gemeentemuseum Weesp gevestigd, waarbij Hollands porselein uit de 18e eeuw de hoofdcollectie vormt. In de periode 1759-1768 werd in Weesp het eerste porselein van Nederland geproduceerd.

Het in de middeleeuwen gebouwde stadhuis is, met name waar het de raadzaal en omgeving betreft, nog in de oorspronkelijke staat. Dit is een populaire trouwlocatie.

De raadzaal is opgesierd met prachtig stucwerk en biedt zitplaatsen aan 45 personen. Daarnaast is er voldoende ruimte om grotere gezelschappen een plek te bieden. Bruidsparen of toekomstige partners kunnen ook gebruik maken van de burgerzaal. Deze prachtige ruimte kan gebruikt worden voor felicitaties of het uitbrengen van een toast op het paar.


Grote Kerk (St. Laurenskerk) (6)

Deze kerk uit 1462 is gelegen in de Nieuwstraat en een van de oudste bouwwerken van de stad. Het torent hoog boven Weesp uit. In de kerk staat een Bätz-orgel uit 1823. Het stiltecentrum in de kerk is elke dag open. Hoog uit de toren klinkt elk kwartier het Hemony-carillon uit 1671. De kerk is open op zaterdag.

Adres: Nieuwstraat 31, 1381 BB WEESP
Telefoon: 0294 – 482 243


Synagoge (7)

Op de Nieuwstraat 5, hoek Hanensteeg is de Synagoge gevestigd. Gebouwd in 1840 dankzij een grootscheepse inzamelingsactie.

In 1947 werd de Joodse gemeenschap uit Weesp bij Bussum gevoegd. De synagoge werd verkocht aan L. Knol, die er een garage in vestigde. Gemeente Weesp heeft pand in de jaren '80 aangekocht en gerestaureerd waarna een arbeidsbureau zich in het pand had gevestigd. In 1997 werd het gebouw weer als synagoge in gebruik genomen. Sinds 16 september 2004 worden er weer sjoeldiensten gehouden door de Joodse Masorti-beweging uit Almere.

Kijk op de website voor meer informatie: Synagoge Weesp


Laurentiuskerk (8)

Imposante neogotische kruiskerk, met hoge toren, waarop al decennia een torenkruis wordt verlicht met groene neonbuizen. Dit kruis is vanaf elke plek in Weesp zichtbaar en voelt voor de Weespers als thuis als zij het kruis in beeld krijgen.

Wegens de bouwkundige situatie en met name de fundering die nooit toereikend is geweest voor het imposante gebouw, is de parochie gesloten en het gebouw buiten gebruik gesteld.

Momenteel zijn er ontwikkelingen om de Laurentiuskerk om te bouwen tot woonlocatie Laurentiushof. Met behoud van de karakteristieke toren van de Laurentiuskerk wordt het terrein van de kerk herontwikkeld; nieuwbouwwoningen op de plek waar nu het schip van de kerk ligt en in een deel van de kerktuin.

Kijk op de website voor meer informatie: Laurentiushof
 


Forten
Fort Ossenmarkt (10)

Het fort aan de oostkant van de vestingstad Weesp werd in 1861 voltooid en maakte met Weesp deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf 1892 maakte het fort deel uit van de Stelling van Amsterdam.

In 1985 werd het fort opgeknapt en geschikt gemaakt voor vreedzaam hergebruik. De aarden dekkingswal werd afgegraven en de gracht en brug werden hersteld. In Fort aan de Ossenmarkt, dat in 1992 feestelijk werd heropend, zijn onder andere de Kreatieve Groep Weesp, een muziekschool en de Historische Kring Weesp gevestigd. De genieloods uit 1877 is nu een expositieruimte.


Fort Uitermeer

Het Fort Uitermeer is een oud fort dat is opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en later de Stelling van Amsterdam.

Van het oorspronkelijke fort is weinig meer over; de vestinggracht ligt er nog en van de gebouwen staan alleen nog het torenfort en een kanonremise. De toren die uitkijkt over de Vecht is gerestaureerd in 2007. Het was lange tijd in gebruik als munitieopslagplaats en later als werkruimte voor de provincie Noord-Holland.

Op 22 april 2009 heeft de provincie het fort overgedragen aan de Stichting Uiteraard Uitermeer. Deze stichting ontwikkelt het terrein tot een aangename plek, een oase van rust en zal daardoor weer het baken aan de Vecht zijn, gelegen tussen Amsterdam en het Gooi, dat laat zien dat de verdediging van onze welvaart en de strijd voor schoon water en de natuur samengaan.

Inmiddels is er het Restaurant Uit & Meer gevestigd en zal in de toekomst een kleine overnachtingsmogelijkheid ontwikkeld worden. Er is een wandelroute rond het fort en vrijwilligers geven rondleidingen. Door graafwerkzaamheden is de oude sluis van de 's-Gravelandsevaart, die in 1878 buiten het fort werd verplaatst, weer zichtbaar geworden.

Fort Uitermeer is geworden tot een aantrekkelijke pleisterplaats, geliefd bij wandelaars, fietsers, en door de bouw van een grote steiger, ook bij watersporters.


Adres: 's-Gravelandseweg 2, 1381 HP Weesp


Musea
Museum Weesp

Het Museum Weesp is helemaal vernieuwd. Reden genoeg dus voor een (hernieuwde) kennismaking. Het museum vertelt het verhaal van de stad en haar inwoners en u vindt het op de tweede etage van het 17e eeuwse stadhuis.

We schrijven 1759. In Weesp opent de allereerste porseleinfabriek van Nederland. De productie in deze fabriek van Graaf Grondsveld zou maar tot 1768 voortduren. In die korte tijd is er echter bijzonder fraai en kwalitatief hoogstaand porselein gemaakt. Weesper porselein is nu te bewonderen in musea over de hele wereld. Ook in Weesp zelf natuurlijk.

Bekijk ook de archeologische vondsten uit de IJzertijd en latere perioden.
In de nieuwe ‘bier- en jeneverkamer’ geven jeneverkruiken en stadszegels een indruk van de stad toen de jenever- en bierindustrie op zijn hoogtepunt was.
De nieuwste aanwinst is het schilderij ‘De Vier Evangelisten’ van de 17de-eeuwe schilder en Weesper burgemeester Sybilla.
En dan zijn er nog verschillende moderne industrieën die aan bod komen, zoals een 'chocvolle' kamer met reclamemateriaal van Cacaofabriek C.J. van Houten die van 1850 tot 1971 in Weesp gevestigd was en een groot stempel op de ontwikkeling van de stad heeft gedrukt.
Ook aandacht voor andere bekende Weesper bedrijven als Magneet, Sluis, Solvay en Geesink.
In de museumwinkel zijn originele souvenirs uit Weesp te koop.


Adres: Nieuwsstraat 41, 1381 BB Weesp
Telefoon: (0294) 491 245

Openingstijden:
woensdag tot en met zondag geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur (Indien gesloten, graag aanbellen)
Prijzen: kinderen € 3,- | volwassenen € 5,-

Kijk op de website voor meer informatie: Museum Weesp
 


Kunst
Zestien gouden duiven

De duiven schitteren in de zomerzon. Heb je ze al ontdekt?

Je vindt de gouden duiven aan het eind van de Achteromstraat, vlakbij de Slijkstraatbrug. Ze zitten als een vorst, in een prieel van vijf meter hoog, in alle windrichtingen uitkijken over het waterrijke Weesp.

Het kunstwerk is gemaakt en in 2006 onthuld door kunstenares Marte Roling, als blijvende herinnering aan het grote stadsfeest in 2005 waarmee de Weespers 650 jaar stadsrechten vierden.

De duiven lijken op elkaar maar zijn toch allemaal verschillend. Zelfs op een bewolkte dag zorgt het bladgoud voor een ‘zonnetje’ in de mooie binnenstad.